20 ΧΡΟΝΙΑ “ΑΝΟΔΟΣ”-ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ίδρυση της «Ανόδου». Μόνο όταν ξεκίνησα να γράψω αυτές τις γραμμές, συνειδητοποίησα ότι πέρασαν πραγματικά είκοσι χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και παρουσίας μας στο χώρο. Το γεγονός αυτό σε κάνει να αναπολήσεις όλες εκείνες τις στιγμές-ορόσημα που μας διαμόρφωσαν και εξηγούν το ποιοι είμαστε σήμερα.

Είκοσι χρόνια από την ένταξη της «Ανόδου» στο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς», του Υπουργείου Υγείας, το μακροβιότερο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Ξεκινώντας αρχικά με την ανάπτυξη ενός Κέντρου Ημέρας για Ενήλικες με Ψυχικές Διαταραχές και συνεχίζοντας με μία Στεγαστική Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και τα δύο στο νομό Αττικής.  Τότε, το Σεπτέμβριο του 2001, στο αδιαμόρφωτο ακόμη περιβάλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όραμά μας ήταν να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στη συστηματική προσπάθεια να μπει η χώρα σε μία, οργανωτικά και θεραπευτικά, σαφή ρότα προς όφελος του ευάλωτου αυτού πληθυσμού και να τον περιβάλλουμε με ανθρωπιά και μεθόδους ικανές να τον εντάξουν ισότιμα στην κοινωνία. Πολύτιμοι οδηγοί και σταθεροί συνεργάτες αυτής της προσπάθειας η Δ/νση Ψυχικής Υγείας και το πολιτικό επιτελείο του Υπουργείου Υγείας.

Χρόνια μετά, το 2012, στην περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, διευρύνοντας το πεδίο των δραστηριοτήτων μας, συμμετείχαμε στο «Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φτώχειας» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε σύμπραξη με τους ιδιαίτερα δραστήριους δήμους του Αγίου Δημητρίου και Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Δάφνης-Υμηττού, αναπτύξαμε στο σύνολο έντεκα Δομές, ικανές να στηρίξουν τους οικονομικά ευάλωτους συνανθρώπους μας, διατηρώντας τους στον κοινωνικό ιστό. Το 2017, όπου και ολοκληρώθηκε το έργο, παραδώσαμε τα πεπραγμένα μας ικανοποιημένοι, ότι σταθήκαμε στο ύψος του σκοπού μας. Για το λόγο αυτό παραμένουμε με σταθερή παρουσία στο δήμο Παλαιού Φαλήρου, συνεχίζοντας τη δράση μας με τη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντωπολείο-Συσσιτίο, πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής σε συγχρηματοδότηση με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ο πλούτος της συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας, την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους αυτούς, τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Τομείς και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ανεκτίμητος.

Στο μεσοδιάστημα, το 2013, έχοντας πλήρη αντίληψη των αλλαγών στο τοπίο της τεχνολογίας και πως η νέα τεχνογνωσία μπορεί να αναμορφώσει τον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «ΠΑΝΑΚΕΙΑ– Δημιουργία Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω τηλεϊατρικής», της ΑμΚΕ «Δύναμη Ζωής». Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σήμερα, παραμένουμε πιστοί στους σκοπούς μας, διατηρώντας και επεκτείνοντας τις αρχικές μας Μονάδες με τη νέα υπηρεσία κατ’ Οίκον Νοσηλείας και Ειδικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας από το Κέντρο Ημέρας του Φορέα, σε συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας. Στις ιδιαίτερα απαιτητικές ημέρες που διανύουμε, η «Άνοδος», ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ», συμμετέχει ενεργά στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «10306» και στην ανάπτυξη δράσεων ψυχολογικής υποστήριξης και κατ’ οίκον βοήθειας στο γενικό πληθυσμό που πλήττεται από την πανδημία Covid-19.

Αναλογιζόμενη όλες αυτές τις στιγμές και αναζητώντας την ουσία τους, βλέπω είκοσι χρόνια σκληρής δουλειάς, ουσιαστικής παρέμβασης στην ψυχική ασθένεια, προσήλωσης στην επιστημονική γνώση και πρακτική, προσφοράς σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Όλα αυτά τα χρόνια κύριοι πρωταγωνιστές οι ίδιοι οι άνθρωποι. Εργαζόμενοι, συνεργάτες, ψυχικά πάσχοντες, φροντιστές, άνθρωποι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Οι ιστορίες τους, οι ιστορίες μας, αμέτρητες. Ιστορίες με φωτεινές πλευρές προόδου και εξέλιξης, αλλά και με στενάχωρες πλευρές, οπισθοδρόμησης, άγχους, και φόβου. Κοιτάζοντας το μέλλον, με την ευχή να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες αυτής της περιόδου, αλλά και με αισιοδοξία για άλλα είκοσι, όλο και πιο «φωτεινά» χρόνια, ευχαριστούμε όλους όσοι βρέθηκαν κοντά μας.

Ξηρουχάκη Αλεξία

Πρόεδρος Δ.Σ.-Νόμιμη Εκπρόσωπος